Alles wat je moet weten over testosteron supplementen

Testosteron is het mannelijke hormoon bij uitstek. Het is essentieel voor de ontwikkeling van de onderscheidende kenmerken van mannelijke mensen en zoogdieren, en alle andere gewervelde en ongewervelde dieren. Vissen scheiden een soortgelijke stof af, 11-ketotestosterone genaamd, en bepaalde geleedpotigen scheiden ecdysone af. 

Testosteron: de essentie van mannelijkheid

Het mannelijk hormoon is essentieel voor de ontwikkeling van mannelijke kenmerken. Het begint zich al voor de geboorte af te tekenen en is het duidelijkst in de adolescentie, een periode waarin het lichaam van kinderen veranderingen begint te ondergaan tot zij volwassen zijn.

Hoe werkt testosteron in het mannelijk lichaam

De werking van testosteron maakt de ontwikkeling van de geslachtsorganen en de spieren mogelijk en bevordert het ontstaan van beharing in het gezicht, op de schaamstreek en op het lichaam. Bij volwassenheid blijft het testosteron effect essentieel:

 • Het verstevigt de spieren, maakt het gemakkelijker om fysieke activiteiten uit te voeren en maakt het lichaam weerbaarder. Als gevolg daarvan wordt de fysieke verschijning verbeterd. 
 • Bovendien verhoogt het lichaam zijn vermogen om sneller te herstellen na lichamelijke inspanning. 
 • Het voorkomt het ontstaan van botziekten zoals osteoporose, omdat het de hoeveelheid mineralen in de botten verhoogt.
 • Verhoogt de geheugencapaciteit
 • De kwaliteit van de huid neemt toe
 • Ondersteunt de leverfunctie 
 • Insuline wordt beter door het lichaam opgenomen.

Waar in het lichaam wordt testosteron aangemaakt?

Dit hormoon wordt geproduceerd in de testikels. In het vrouwelijk lichaam wordt ook een bepaalde hoeveelheid geproduceerd door de eierstokken.

Wat gebeurt er als het testosterongehalte lager is dan normaal?

Mannen hebben een bepaald niveau van testosteron nodig om lichamelijk en geestelijk fit te zijn. De hoeveelheid testosteron neemt echter van nature af naarmate we ouder worden. Deze geleidelijke daling hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn voor uw gezondheid, hoewel sommige geneesmiddelen, ziekten of letsels de hormoonspiegel drastisch kunnen doen dalen, en dit kan gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Enkele van de gevolgen van een tekort aan testosteron zijn de volgende:

Hypogonadisme, of een tekort aan testosteron, treft één op de duizend mannen, zo blijkt uit een studie van de Britse volksgezondheidsdienst. Dit tekort komt tot uiting in de volgende symptomen:

 • Constante vermoeidheid
 • Lage weerstand tegen lichaamsbeweging
 • Gezichtshaar heeft meer tijd nodig om te groeien en is zwakker
 • Verhoogd zweten tijdens de nacht
 • Verminderde geheugencapaciteit
 • Moeite met concentreren
 • Langdurige botproblemen
 • Irritant, droevig en depressief karakter

Testosteron supplementen om het mannelijk uithoudingsvermogen te verbeteren

Naast een gezonde voeding kan het testosterongehalte worden verhoogd door het intramusculair in het lichaam in te brengen, of door een gel of patch te gebruiken die het hormoon vrijgeeft en door het lichaam wordt opgenomen.

Verwant artikel: Viagra Soft Tabs online apotheek kopen zonder recept

Er zijn talloze producten op de markt die beloven het testosterongehalte bij mannen te verhogen, hoewel ze niet allemaal wetenschappelijk zijn goedgekeurd en niet doen wat ze beloven. Het is altijd raadzaam producten onder strikte controle te kopen en de door uw arts voorgeschreven aanbevelingen op te volgen.

Top Tien: Herwin je kracht met de Magnificent Ten!

In de ranglijst van de 10 krachtigste en effectiefste testosteronsupplementen staan de volgende “energiebommen”:

 1. Vitamine C
 2. Somatodrol. Het meest gebruikt door bodybuilders en het beste alternatief voor de schadelijke effecten van steroïden. Het voorkomt krampen en regenereert het lichaam na de training. Aanbevolen door Krzysztof Piekarz, verkoper van Bodybuilding Debuts 2014. 
 3. Andes MACA. In Peru al honderden jaren gebruikt om het libido te verhogen.
 4. Probolan
 5. Asparaginezuur
 6. Q10. Dit co-enzym bevindt zich in de mitochondriën en dient om het energieniveau te verhogen.
 7. Zink
 8. Magnesium
 9. ZMA
 10. Nature Xtreme Testosterone Booster

Op de ranglijst van de 10 krachtigste en effectiefste supplementen staan de volgende: 

Risico’s van testosteron supplementen

 • Ten eerste is het belangrijk te weten dat testosteron-supplementen alleen mogen worden ingenomen wanneer een arts heeft vastgesteld dat het lichaam niet voldoende testosteron produceert. 
 • Het gebruik van supplementen zonder medisch toezicht kan een risico inhouden op onder meer hartaanvallen, leverschade en onvruchtbaarheid.

Men mag niet vergeten dat deze supplementen met de nodige omzichtigheid moeten worden gebruikt om een goede gezondheid niet in gevaar te brengen. Een teveel aan mineralen en vitaminesupplementen kan even schadelijk zijn als een gebrek eraan.

 • Auteur van het artikel

Stijn Verhagen
0
  0
  Uw Mandje
  Uw mandje is leegTerug naar Winkel