Gevolgen van ‘cold turkey’ stoppen met roken: voordelen, symptomen en effecten

Stoppen met roken leidt tot zeer interessante fysiologische en psychologische verbeteringen. Want stoppen met roken heeft lucratieve effecten op het lichaam, maar ook op de geest. En het kan gedaan worden zonder gewichtstoename. In tegenstelling tot wat veel mensen beweren, is het een leugen dat stoppen met roken dikmakend is. Er zijn talloze redenen om te stoppen met roken. Zou u niet af willen van die extreme vermoeidheid of die weerbarstige hoest die u ’s nachts plaagt? Zo ja, dan zal het volgende u waarschijnlijk overtuigen. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken? 

De voordelen van stoppen met roken worden gerealiseerd zodra het nicotine juk wordt verbroken. De onmiddellijke symptomen van het stoppen met roken zijn misschien niet merkbaar, omdat ze uiterst subtiel zijn. Wat er gebeurt als je binnen een paar minuten stopt met roken, is een daling van de bloeddruk en de hartslag. Een echte opluchting voor je cardiovasculaire systeem. Maar er zijn meer voordelen:

 • Na een paar uur: Het koolmonoxidegehalte in het bloed daalt, en het zuurstofgehalte in het lichaam stijgt. Dit zal duizeligheid ten gevolge van stressproblemen matigen (die op middellange tot lange termijn zal verbeteren).
 • Na een paar dagen: Na een aantal dagen zonder roken, zullen de symptomen die u zult ervaren verbeteringen zijn op het gebied van reuk en smaak. U zult ook het verdwijnen van een slechte adem en de stank van tabak op kleren en haar, de vermindering van tandvleesproblemen of micro-economische besparingen opmerken.

Dit is wat er op korte termijn gebeurt, maar wat gebeurt er daarna? Welnu, de positieve bijwerkingen van stoppen met roken nemen toe met elke maand en elk jaar dat u van de kwade drug wegblijft:

 • Uw huid en haar ondergaan veranderingen wanneer u stopt met roken, die in de toekomst merkbaar zullen zijn. U zult voelen dat uw figuur verjongd is. Dat is logisch, want roken bevordert veroudering.
 • Naast de voordelen van een verjongend lichaam, vermindert de extreme vermoeidheid door het roken het risico op aandoeningen van de luchtwegen zoals bronchitis en emfyseem.
 • Het versterkt het cardiovasculaire systeem door de kans op een hartaanval te verkleinen. Het is moeilijker om ziek te worden met faryngitis of iets dergelijks.
 • Door de verbetering van de bloeddoorstroming is het moeilijker om seksuele ongemakken zoals erectieproblemen te ondervinden.
 • Minder risico op parodontale aandoeningen. Tand Vlekken verdwijnen. De kans op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker (long, baarmoederhals, blaas of alvleesklier) neemt aanzienlijk af.

Geestelijke gezondheids effecten van stoppen met roken

Stoppen met roken vermindert lichamelijke en geestelijke ongemakken. Talrijke studies bevestigen dat stoppen met roken helpt om angst te beheersen en depressie en dus slapeloosheid tegen te gaan. Deze psychologische voordelen van het stoppen met roken leiden ook tot lichamelijke verbeteringen. Het beteugelen van slapeloosheid helpt om hoofdpijn te voorkomen of om huid en haar te verbeteren. En hoe zit het op seksueel gebied? Weinig angst betekent dat de man van een superieure erectie zal genieten (vloeibare bloeddoorstroming draagt ook bij).

Hoeveel mythe en hoeveel waarheid schuilt er in de uitspraak “Stoppen met roken is dikmakend”?

Volgens studies in het British Medical Journal is een van de effecten van stoppen met roken op het lichaam gewichtstoename. Stoppen met roken zonder aan te komen lijkt onmogelijk, want gemiddeld komen mensen tussen de 2,25 en 4,5 kg aan in de maanden na het stoppen.

Dus wanneer normaliseert de stofwisseling? Uit onderzoek blijkt dat de lever glucose tot 24 weken lang niet daalt. Als u stopt met roken en op gewicht wilt blijven of wilt afvallen, neem dan nota van de volgende belangrijke tips om te leren hoe u uw stofwisseling kunt versnellen en een mooi figuur kunt behouden:

 • Regelmatig bewegen.
 • Koop gezond voedsel.
 • Kauw suikervrije kauwgom.
 • Zorg voor uw slaaphygiëne, want verkeerd slapen is een reden die gewichtsverlies verhindert en gewichtstoename doet toenemen.
 • Vermijd alcohol.

Manieren om te stoppen met roken zonder complicaties of ongemak

Eerst en vooral moet je begrijpen wat de ergste dag na het stoppen met roken is. Het is meestal de derde dag, wanneer de “mono” zich prachtig manifesteert. Wees voorbereid. Een goed idee is om de beslissing vergezeld te laten gaan van farmacologische behandelingen (Champix of Bupropion).

Er zijn andere nuttige oplossingen: nicotinepleisters. In online apotheken kunt u zonder recept verkrijgbare geneesmiddelen tegen minimale kosten kopen om te stoppen met roken. Deze hebben bewezen zeer effectief te zijn, maar de centrale kracht zal uiteraard uw wilskracht zijn. Daarom moet u het doel van stoppen met roken echt willen bereiken!

Gevolgen van stoppen met roken in één keer: wat gebeurt er als je niet stapsgewijs stopt?

Je anatomie waarschuwt voor veranderingen als je stopt met roken. Omdat roken de spijsvertering versnelt, kunt u last krijgen van constipatie en winderigheid als u stopt met roken. Dit is een van de bijwerkingen die de meeste hervallen veroorzaken, maar het kan worden verzacht door het eten van voedsel dat de darmtransit bevordert, zoals havermout, zuurkool of lijnzaad.

Het goede nieuws is dat je longen je in een mum van tijd dankbaar zullen zijn voor wat er gebeurt nadat je cold turkey bent gestopt. Als u zich afvraagt hoe lang het duurt om uw longen vrij te maken van tabak, gebeurt dit meestal binnen 24 uur, wanneer uw longen beginnen te werken om zich te ontdoen van de opgehoopte schadelijke deeltjes. Door je longen schoon te maken kom je van de hoest af.

Er zijn ook andere positieve gevolgen van het stoppen met roken: de kans op faryngitis of keelpijn wordt kleiner. Ook ervaart u minder duizeligheid, omdat uw lichaam onmiddellijk meer zuurstof en een betere bloeddruk krijgt. Dit alles betekent een grote opluchting op korte termijn – wakker worden en het dagelijkse leven doorkomen zonder te roken!

 • Auteur van het artikel

Stijn Verhagen
0
  0
  Uw Mandje
  Uw mandje is leegTerug naar Winkel