Omgaan met en overwinnen van erectiestoornissen als koppel

Voor veel mannen is het gewoon onmogelijk om hun penis op het juiste moment te laten reageren. Er zijn veel ongunstige omstandigheden die het de kleine soldaat moeilijk maken: stress op het werk, de spanningen van het dagelijkse leven, problemen met de huiselijke liquiditeit, gebrek aan communicatie met een partner, schuldgevoelens, een laag gevoel van eigenwaarde… of gewoon slaperigheid of vermoeidheid.

Het moment van de waarheid

Het populaire geloof dat de “man altijd klaar is” is niets anders dan een misvatting wanneer men de harde realiteit onder ogen ziet. Het mannelijk lid is zeer gevoelig voor stemmingen. Als je een slechte dag op kantoor hebt gehad, als je geplaagd wordt door financiële problemen, als je je schuldig voelt over vreemdgaan, of als je door je baas bent uitgescholden, lijkt het moeilijk om je van dit alles los te maken en je gedachten te verzetten om met vreugde van seks met je partner te genieten.

In principe zou men kunnen veronderstellen dat erectiestoornissen worden veroorzaakt door lichamelijke oorzaken die hoofdzakelijk met de leeftijd verband houden, maar gezien de gevallen die wij zojuist hebben beschreven, is het duidelijk dat dit niet het geval is.  Mannen krijgen op steeds jongere leeftijd erectieproblemen, en de oorzaken die hen naar de seksuoloog brengen zijn voornamelijk psychologisch.

Angst voor penetratie: de gemene deler

Cultureel zijn mannen opgevoed om te geloven dat seks synoniem is met geslachtsgemeenschap en dat wie zijn partner niet kan bevredigen door penetratie, geen mannelijkheid heeft. Dit geloof wordt ook gedeeld door veel vrouwen, die zich de man in bed voorstellen als een echt alfamannetje, in staat tot onuitputtelijke dapperheid. 

Gerelateerd artikel: Kopen Levitra Generiek van bayer in België en de bijwerkingen

In veel gevallen zorgen deze extreem hoge verwachtingen van de partner (die soms alleen in het hoofd van de man bestaan) voor een ongelooflijke druk, een gevoel van paniek over het feit dat hij zijn taak niet aankan. Deze faalangst onderdrukt de seksuele opwinding, waardoor de penis in elkaar zakt, het zelfvertrouwen van de man verdwijnt en het verlangen van de vrouw.

Een probleem dat zowel

De gevolgen van erectiestoornissen treffen beide partners. De angst om de penis niet stevig genoeg te krijgen om te penetreren, zorgt ervoor dat de angst toeneemt en de erotische stimulatie teniet wordt gedaan. De man richt al zijn concentratie op zijn eigen penis en vergeet zijn partner. Deze angst zorgt ervoor dat de kans op het krijgen van de gewenste erectie afneemt.

Het secundaire gevolg van de eerdere slechte ervaring is dat de man zich zorgen maakt dat hij nooit meer in staat zal zijn een erectie te krijgen. De kans is groot dat hij zich bij de volgende poging zo nerveus en onder druk gezet zal voelen dat hij opnieuw zal falen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarin angst weer leidt tot erectieproblemen en vice versa.

In deze situaties zoeken mannen vaak naar “schuldigen”. Velen van hen zeggen dat zij, op het hoogtepunt van hun opwinding, moeten pauzeren om een condoom om te doen, waardoor zij “de seks afbreken”. Het probleem is echter vaak niet het condoom, maar het gevoel dat het omdoen ervan de uitweg is naar bevrediging van hun partner.

Eén probleem, één oplossing: samen aanpakken is de eerste stap

Al deze dingen hebben een negatieve invloed op het paar, omdat seks iets kan worden dat veel stress veroorzaakt, en dat wordt geleden in plaats van genoten. Opnieuw treedt de vicieuze cirkel van verkeerde interpretaties in: de man voelt zich boos en impotent omdat hij zijn partner niet kan bevredigen, en de partner op haar beurt voelt dat het gebrek aan erectie te wijten is aan het feit dat haar man haar niet langer aantrekkelijk vindt. Als elke keer dat seks wordt geprobeerd, de man weigert (uit angst te falen), zal zij haar vermoedens bevestigen. De vis die in zijn eigen staart bijt.

In dat geval is de kans groot dat de man zich er niet bij neerlegt dat hij geen erectie kan krijgen, en dat hij probeert na te gaan of zijn probleem zich alleen bij een bepaalde vrouw voordoet. Met een nieuwe en onbekende seksuele partner hoeft hij niets te bewijzen, zal hij zich ontspannen voelen en waarschijnlijk een erectie krijgen. Dit zal hem doen denken dat hij zich niet meer aangetrokken voelt tot zijn gebruikelijke partner.

Tips om samen ED te overwinnen  

 • Praat open en eerlijk over het probleem. 
 • Geef een alternatieve draai aan seksuele ontmoetingen. Seks gaat niet alleen over penetrerende geslachtsgemeenschap. Er zijn veel even aangename en zelfs nog leukere alternatieven om tot een orgasme te komen: orale seks, wederzijdse masturbatie, seks dildo’s, erotische massages, rollenspellen, pornofilms, etc. Verbeelding is macht!
 • Gooi negatieve gedachten weg. Voortdurend denken dat er geen oplossing is, is niet alleen onwaar, maar verhoogt ook het gevoel van angst en verergert het probleem.
 • Koester intieme contacten met uw partner: Knuffelen, zoenen en strelen zijn de essentie van het samenleven. Ook de vrijheid om te zeggen, “vandaag heb ik er zin in en vandaag niet”.

En terwijl je wacht op inspiratie om terug te komen…

Masturbatie is de beste manier om het mechanisme gesmeerd te houden en te oefenen tot de muzen terugkeren.

 • Auteur van het artikel

Stijn Verhagen
0
  0
  Uw Mandje
  Uw mandje is leegTerug naar Winkel