Wat is de prostaat, de functie en hoe voorkom je een ontsteking van de klier

Half september viert Europa de Europese Dag van de Prostaat Gezondheid, precies op de 15e en elk jaar. Het is de bedoeling mannen bewust te maken van de dilemma’s die deze ziekte kan veroorzaken, en die verder gaan dan problemen met plassen, zodat zij regelmatig een arts bezoeken. Het is een voortreffelijke manier om de kans op het ontstaan van prostaatkanker of goedaardige hypertrofie te verkleinen. Prostaatkanker is, volgens gegevens van het AECC Cancer Observatory, de op één na meest voorkomende oncologische aandoening bij mannen. Verbigracia: het is verplicht om jonge jongens en volwassenen hierover op te voeden. 

Wat is de prostaat en hoe moet je hem verzorgen 

Een definitie van prostaat: “klier van het mannelijk voortplantingsstelsel”. Het ligt onder de blaas en voor het rectum, omgeeft de plasbuis en scheidt een waterige vloeistof af die deel uitmaakt van het sperma. Naast de definitie, als je vraagt hoe je voor je prostaat moet zorgen, noteer het dan:

Hydrateren

Het is van essentieel belang dat u meer te weten komt over hoe u prostaatproblemen kunt voorkomen. Ververs uzelf overvloedig (deskundigen plaatsen de ideale hydratatie in de orde van anderhalve liter tot twee liter vloeibaar element per dag). U zult de plas routine en de controle over uw blaas verbeteren. Bij prostaataandoeningen is het echter niet raadzaam om vóór lange reizen of bij het indutten zwaar te drinken.

Zeg nee tegen verzadigde vetten en suikers

Rood vlees of suiker zijn slechte bondgenoten als u cardiovasculaire tegenslagen wilt voorkomen. Bijgevolg zijn ze een waardeloze strategie om de prostaat gezond te houden. Vermijd pikant of zuur voedsel. Een slecht dieet dat leidt tot cardiovasculaire problemen kan schadelijk zijn voor uw seksualiteit.

Ga weg van astrictie

Ontsteking van de prostaat leidt vaak tot darmobstructie en problemen met de stoelgang. Eet dus voldoende voedingsvezels. Lijnzaad of de tuinbouw plant die gewoonlijk spinazie wordt genoemd, zijn geweldig voor een evenwichtige darmtransit.

Beheers uw gewicht

Om niet te hoeven onderzoeken hoe een abnormale prostaatgrootte of een ander prostaat gerelateerd incident kan worden genezen, behoudt hij een archetypisch gewicht (vooral rond de taille).

Geen alcohol

Alcohol, of andere drugs zoals tabak, irriteren de prostaat en kunnen pijn en andere symptomen van goedaardige prostaathyperplasie versterken. Bovendien veroorzaken roken en alcoholisme ongesteldheid op vele andere plaatsen van de menselijke anatomie.

Gezond eten

Groenten, fruit, bladgroenten… ze leveren allemaal essentiële vitaminen en mineralen! Een gezonde en evenwichtige voeding zal de prostaat helpen de juiste grootte te behouden. Het vermindert ook aanzienlijk de kans op ongelukken die tot een operatie leiden.

Blijf actief

Daartoe moet u aërobe lichaamsbeweging (zwemmen, wandelen, hardlopen, enz.) en anaërobe lichaamsbeweging (gewichten) doen, maar ook een gezonde seksualiteit ontwikkelen om een benijdenswaardige urogenitale gezondheid te behouden!

Prostaat Functie: houdt die verband met erectieproblemen?

De functie van de prostaat is het produceren van de vloeistof die het sperma voedt en in leven houdt. Wat erectiestoornissen in verband met goedaardige prostaathypertrofie betreft, vermoedt men alleen al in België dat u bij een dergelijke prostaatontsteking drie keer meer kans hebt op erectiestoornissen.

Wat de behandeling en het herstel met pillen en andere geneesmiddelen betreft, kan 7-10% tijdens het eerste jaar van de behandeling last hebben van erectieproblemen. Na het tweede jaar is er een glimp van herstel te zien, waarbij nog slechts 2 % lijdt. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de incidentie milder. Medicijnen zoals Cialis kunnen mannen een steuntje in de rug geven bij het bestrijden van zo’n snode beproeving.

Ontstoken prostaat: symptomen, test en behandeling

Voordat u in paniek raakt over een mogelijke operatie of een mogelijke bestraling, moet u nagaan of u kanker hebt. Vaak is het gewoon een ontstoken prostaat. Om de gevreesde tumor uit te sluiten en de aandacht te richten op het genezen van milde prostaatproblemen, moet worden gekeken naar de symptomen, zowel bij jonge mannen als bij volwassenen:

 • Moeite met urineren.
 • Onstuitbare drang om 24 uur per dag te plassen.
 • Inconsistent urineren met een zwakke straal.
 • Pijn bij ejaculatie, evenals branderig gevoel bij urineren.
 • Bloed in sperma of urine.
 • Rug-, heup- en bekken pijnen (hoe te verminderen? Met een vrij verkrijgbare ontstekingsremmer; per definitie: Ibuprofen).

Raadpleeg uw arts als u symptomen bemerkt, want een ongecontroleerde ontsteking kan bijwerkingen geven die beangstigender zijn dan de bijwerkingen van het nemen van de geneesmiddelen op de lijst van geneesmiddelen om deze aandoening te behandelen. Omdat het verder kan gaan dan simpele plasproblemen tot adenoom of erger.

Goedaardige prostaathyperplasie, niet-normale grootte

Prostaathyperplasie of -hypertrofie is een vergroting van de prostaat. Het eerste verwijst naar de vergroting van de spiervezels, terwijl het tweede wordt veroorzaakt door de aanmaak van nieuwe spiervezels. Adenoom is een toename van het volume van het centrum van de prostaatklier. De meeste nierproblemen bij mannen zijn te wijten aan adenomen. Het is geen tumor.

Prostaatmassage kan de klier stimuleren om deze af te voeren en diverse behandelingen, zoals pilmedicatie, ondersteunen. Voor deze aandoeningen kan finasteride een goede manier zijn om te leren hoe de klier te verzorgen. Ja, het staat op de lijst van geneesmiddelen (zie Wikipedia) die ideaal zijn om de drang en de moeilijkheid om te plassen te bestrijden (ook al is het een verbinding die bedoeld is om kaalheid te voorkomen of te behandelen).

Prostaatkanker, andere dan kwaadaardige neoplasma

De PSA-test, evenals biopsie of echografie, geven elementaire resultaten om prostaatkanker aan het licht te brengen. Kwaadaardige neoplasie komt daarentegen vaak voor bij patiënten met deze aandoening. Om deze oncologische aandoeningen te behandelen, moet u zich in handen stellen van een arts die u vertrouwt en alternatieve behandelingen vermijden. De meest voorkomende oorzaken van abnormale cel ontwikkeling in het gebied zijn leeftijd, ras, familiegeschiedenis en zwaarlijvigheid. Houdt ze in de gaten!

 • Auteur van het artikel

Stijn Verhagen
0
  0
  Uw Mandje
  Uw mandje is leegTerug naar Winkel